Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Alaprajz

Nem is olyan bonyolult, de nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. Először döntsd el, hogy mi kerüljön a papírra!

Az egész lakást akarod átrendezni, vagy csak 1-1 szobát? Ezután add meg a méretarányt, amiben dolgozni kívánsz! Érdemes olyan méretet választani, ami ráfér a papírra.

Ezután szerezz egy derékszögű és egy egyenes vonalzót. Fontos a derékszögek miatt. Ha nem áll a rendelkezésedre derékszögű vonalzó, akkor körzővel érdemes helyettesíteni.

Ne felejtsd ki!

Rajzold be a kéményeket, ablakokat, ajtókat, radiátorokat... Minden olyan berendezést a lakásodban ami fix helyet kap. Nem lehet mozdítani és nem is akarod a helyét vagy méretét változtatni. A teherhordófalakra is érdemes odafigyelni, illetve berajzolni őket, amik általában 38 cm vastagok, a válaszfalak pedig 12cm-esek, de vigyázz ez lakásonként eltérő adat lehet! A tetőteret szaggatott vonallal jelöld. Vigyázz a burkolással: új burkolat felvitele után, újból mérd le a szobát, falat stb. a méretek változhattak az "eredetihez" képest!

Fontos, hogy ábrázolásod mérethű legyen, így nem hibázhatsz, vagyis a méretarányok megtartásával kell lekicsinyítened a lakásodat.

A méretarány egy arányszám, ami megmutatja, hogy az eredeti méretnek hányad része a lerajzolt objektum. Ilyenekkel tervrajzokon és térképeken találkozhatsz. Lakberendezésekkor általában 1:50 vagy 1:100 méretarányt használunk. Viszont, ha csak egy szobát vagy sarkot akarsz átrendezni, elég lehet az 1:20-hoz méretarány. Láthatod te is, hogy minél kevésbé csökkented rajzod méretét, annál kisebb az arányszámod.

Régen voltál matekórán? Segítek! Gyerünk számolni:

Nos, induljunk a valóságból. Egy hosszú fal méretei alapján segítek neked: a fal hossza 10 méter. 10 méter =100 deciméterrel = 1000 centiméterrel. Ha 1:100-hoz méretarányt választod, akkor az 1000 centimétert oszd el 100-al (1000/100), az egyenlő 10-el. Vagyis a papíron, a rajzunkon a hosszú fal 10 centimétert fog elfoglalni. Ha 1:50-hez méretarányt választod, akkor az 1000 centimétert oszd el 50-el (1000/50), az egyenlő 20-al. Vagyis a papíron, a rajzunkon a hosszú fal 20 centiméter hosszú lesz.

Ha viszont egy kész alaprajzból kívánsz tájékozódni, akkor visszafelé kell számolnod:
Először is vegyük az 1:100. Ha a rajzon valami 1centiméter hosszú, akkor az a valóságban (1cmx100cm=100cm) 100 centiméter lesz, vagyis 1 méter. Emlékszel: 1 méter = 10 deciméter = 100 centiméter.

Ablakok, ajtók: Vagyis a nyílászárók jelölése a rajzon

Mérd le falat és pontosan rajzold le. Majd mérd le, hogy a szomszéd faltól milyen messze van az ablakod (méretarányosan!) és az ablakod szélességében jelöld a papíron. Ugyan így az ajtókat is. Majd nézd meg, merre nyílik az ajtód. Ahol az ajtónak, ablaknak van a zsanérja, ott a papíron húzunk egy falra merőleges vonalat. A körző fix hegyét szúrd a rajzodon: az ajtó zsanérjába. A ceruzavégével mérd ki az ajtó szélességét és húzz egy körívet a merőleges vonalra.

A nyílászárók középvonalát arra merőleges vékony vonallal kell jelölni, és a méretét erre kell ráírni úgy, hogy alulról és jobbról legyen olvasható. A vonal fölé kerül mindig a szélesség, alá pedig a magasság. Ablakok esetén a parapetmagasságot (vagyis az ablakpárkány magasságát) is fel kell tüntetni (pl. PM 90). Az ablakok szerkezetének jelölése a valóságnak megfelelően történik: egy vagy két vonallal jelöljük az üvegek rétegszámát. A tokot is mindig be kell rajzolnod.

Ezután következik a belső és külső méretvonalak és a méretek magadása. Úgy add meg a méreteket, hogy azok a valóságban egymáshoz képest mérhetők legyenek!

Mivel ez lakberendezési rajz, nem célunk az ablak középvonalának megadása, sokkal inkább érdekel bennünket, hogy az ablak széle a valóságban milyen messze van a faltól.

Például egy fal-ablak-fal szerkezetű falszakaszt úgy méretezz, hogy megméred a faltól az ablakig, (pl. 65 cm), majd az ablak mérete következik (pl. 158 cm), és az ablak másik oldalától a falig (pl. 146 cm). Ez összesen 369 cm.

Végezz egy ellenőrző mérést is, faltól falig, nehogy elmérj, vagy elszámolj valamit!Kapcsolódó cikkek

Matracok kókuszból és latexből

Matracok kókuszból és latexből

A kényelem mindenek előtt!
Fix kanapékról és heverőkről

Fix kanapékról és heverőkről

A szoba elrendezésétől függően...
Lámpák falra

Lámpák falra

Gyerekszoba kiegészítők falon és plafonon!
Megbántad, hogy megvetted?

Megbántad, hogy megvetted?

Mindenkivel előfordult már, de hogy többször ne történjen meg, olvasd el az alábbi cikket!
Gardróbszekrények fenyőből

Gardróbszekrények fenyőből

Az igazi elegancia!