Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Mielőtt kanapét vennél...

Mielőtt kanapét vennél... Azonnal használható, instant ötletek a legkényelmesebb kanapé kiválasztásához

1. Milyen célra kell?

Összecsukva leülni és kényelmesen elhelyezkedni TV-t nézni, vagy elolvasni egy jó könyvet? Esetleg néha-néha aludni rajta egy jót? Vagy akár két személy részére kényelmes fekhelyet szeretnétek? Netalán a gyerekszobába kellene? A legfontosabb, hogy először ezt döntsétek el!

2. Mekkora helyetek van?

Mérjétek meg a helyet ahova szeretnétek és írjátok fel a méretét! Ha nyithatót szeretnétek, akkor azt a méretet is fel kell írni, ahol majd kinyitva elfér a kanapé. Így biztosan nem lesz gond, ha hazaviszitek!

3. Milyen színűt szeretnétek?

Legegyszerűbb felmarkolni egy darab padlóburkolót (ha van maradék, de ez miatt fel ne szedjétek!!!), függönydarabot, festék színmintát, szőnyeget, vagy a meglévő bútor egy kisebb alkatrészét, ami jól mutatja milyen a színe. Ha ezek megvannak, nem lesz nehéz színben, anyagban megfelelőt választani és otthonossá tenni a helységet!

4. Legyen kényelmes!

Egy kanapé akkor igazán kényelmes, ha megfelelő beülő mélysége van. Ez az a távolság, amely az elejétől a háttámláig húzódik. Optimális esetben ez meg kell hogy egyezzen a combotok hosszával. Fontos még az ülőfelület magassága is, amely kb. 45 cm szokott lenni. A másik nagyon fontos szempont a háttámla kialakítása. Manapság nagyon divatosak a levehető párnás háttámlák, de rengeteg fix – hagyományos – kialakítású darabot is találtok. A párnás darabok előnye, hogy levéve egyből heverőként is használhatjátok, a fix háttámlásoké viszont a jó tartás. Ezt ki kell próbálni…

5. Rugós, vagy szivacsos?

Van még egy szempont: a rugalmasság. Anyagok tekintetében főleg a rugós és a szivacsos, vagy hab alapú kanapék a legelterjedtebbek. Mindkettő biztosíthatja a kényelmet és a tartást. A szivacsos kanapék jellemzője a kissé merevebb tartás, magasabb üléspozíció, míg a rugós kanapéké a nagyobb mozgástér, kissé mélyebb ülésmagasság. Egyetlen fontos szempont van csupán, hogy megőrizzék rugalmasságukat! A közhiedelemmel ellentétben a mai szivacsos kanapék is igen kényelmesek és sokáig megőrzik rugalmasságukat. Kérdezzétek meg az értékesítőt, hogy melyiket ajánlja, illetve mennyi garanciát vállalnak a termékre!

6. Aludni akarok egy jót!

Ha a kanapét alvásra is használjátok, legfontosabb, hogy megfelelő tartással rendelkezzen és kényelmesen elférjetek rajta. Fontos, hogy eldöntsétek: mindennapos alvásra használjátok, vagy csak vendégágynak? Egy személyre kell, vagy kettőre? Ha mindennapos alváshoz kell, akkor ne sajnáljátok az időtöket és próbáljátok ki. Feküdjetek rá, forgolódjatok kicsit, nézzétek meg, hogy mindketten elfértek-e! Ha ez megvan, jöhet a tartásteszt! Figyeljétek meg egymást, hogy megfelelően tartja-e a gerincoszlopot. A vállaknál és a csípőnél besüpped-e annyira, hogy a gerincoszlop egyenes marad oldalt fekve? Ha igen, akkor rendben. Hanyatt és hason fekve ennek nincs különösebb jelentősége, de ott is fontos, hogy elég rugalmas legyen, ugyanakkor ne legyen olyan kemény, hogy az az érzésetek, mintha deszkára feküdtetek volna. Vendégágyként ez kevésbé fontos, hiszen csak alkalmanként lesz használva, de azért ügyeljetek a vendégetek kényelmére is!

7. Hova tegyem az ágyneműt?

Ez egy fontos szempont. De jó hír, hogy a mai kanapéknak ágyneműtartós az alja. Csak felnyitod, vagy kihúzod és már pakolhatsz is! Az ágyneműtartók mérete elég változatos. Ha a hagyományos, fix háttámlával szerelt változatokat nézzük, ott kisebb, míg az újabb, párnás típusoknál ez lényegesen nagyobb. Akad olyan ágyneműtartós kanapé is, amelyiknek teljes méretű, azaz az ülőlapjával csaknem megegyező méretű az ágyneműtartója. A legfontosabb: Próbáljátok ki, milyen könnyű mozgatni! Ne érjétek be azzal, hogy az értékesítő megmutatja! Csináld magad (mozgalom)!Kapcsolódó cikkek

Min álljon a tévé?

Min álljon a tévé?

Fő, hogy passzoljon a többi bútorhoz.
Íróasztalok fenyőből

Íróasztalok fenyőből

Fenyő minden mennyiségben, a dolgozószobába és irodába is!
Ülőgarnitúrák bőrből

Ülőgarnitúrák bőrből

Örök klasszikus: a bőr!
Tárgyalószékekről és forgószékekről

Tárgyalószékekről és forgószékekről

Kényelem munka és megbeszélés közben is!
Ágykeretek tömör fenyőből

Ágykeretek tömör fenyőből

Fenyőt a hálóba is!