Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Függöny

Mire jó a függöny?

A függönyök hangulatteremtő hatásuk mellett funkcionális feladatokat is ellátnak, mint pl. az árnyékolás, a fény beáramlásának szabályozása, a hő és hangszigetelés vagy a térelválasztás.

Árnyékolásra a rolófüggönyök, a szalagfüggönyök vagy a sötétítő (másod-) függönyök alkalmasak.

Árnyékoló szerepük mellett esztétikai és díszítő elemként is szolgálnak a táblafüggönyök, vagy vitrázsfüggönyök. A karnisdrapériákat kizárólag dekorációs céllal tudod alkalmazni.

Kimondottan a betekintés elleni védelemre hivatottak az úgynevezett sztór függönyök.

Az egyes függönytípusok más és más mozgatási mechanizmus alapján teljesítik be feladatukat.

A függönyrolók átmenetet képeznek a göngyölíthető vászonrolók és a függönyök között. Formájuk síklapos. Hurkok vagy karikák segítségével egy zsinóron mozgathatod a textilt, ami így vízszintes helyzetű redőkbe rendeződik. Ahhoz, hogy szép, sík lapokat kapj, keresztpálcákat kell  alkalmaznod, ami készülhet nádból, fából vagy fémből is.

Legismertebb formái: római roló (amit ha leengedünk, szépen az ablak elé terül, nem ráncosodik, nem redőzik.), bécsi roló (laza redőzésű, cakkos szélei vannak, a felső szegély dúsan berakott vagy behúzott) és füzéres roló (a bécsihez hasonló, de leengedett állapotában is megmarad a vízszintes fodrozódás).

A szalagfüggönyök impregnált, szintetikus textil szalagokból állnak. Ezek a függőleges lamellák egy zsinórra vannak felfűzve, és együtt mozognak. Nyitott állapotban a lamellák egymástól egyenlő távolságban, az ablak síkjára merőleges helyzetbe sorolódnak. Ha árnyékolni akarsz, ezeket a lamellákat el kell forgatnod az ablakkal párhuzamosan.

A szalagfüggönyözés előnye, hogy ferde záródású, tetőtéri és egyéb különleges alakú nyílászárók árnyékolására is alkalmas. Megakadás esetén a lamellák nem szakadnak le, hanem kioldódnak, utána visszahelyezhetők.

A táblafüggönyök, vagy vitrázsok közvetlenül a nyílászáró belső keretére kerülnek. A rögzítést zsinór vagy gyakrabban a vitrázs rúd végzi. A függönyt felerősítheted a vitrázsrúdra szalaggal, ez a bokrétakötés, vagy behúzással, ez a korcolás.

A karnisdrapériák sokszor azért készülnek, hogy a karnisokat takarják. Ezeket nem lehet elhúzni vagy bármi más módon mozgatni. Kizárólag díszítő funkciót töltenek be. Alkalmazhatod a sztórfüggöny vagy a sötétítő függöny kiegészítéseként is.Kapcsolódó cikkek

Nincs többé folt? Ez hogyan lehetséges?

Nincs többé folt? Ez hogyan lehetséges?

Kattints és tudj meg többet erről a csodás lehetőségről!
Franciaágyak ágytakaróval

Franciaágyak ágytakaróval

Megoldás a rohanós hétköznapokra!
Étkezőgarnitúrák kültérbe

Étkezőgarnitúrák kültérbe

A friss levegőn enni is jobb!
Matracok kókuszból

Matracok kókuszból

A kókuszréteg kényelmes. Gondoltad volna?
Te sem tudod, hogy balos, vagy jobbos?

Te sem tudod, hogy balos, vagy jobbos?

Egy kis felvilágosítás, hogy biztosan jól dönts!