Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Függöny

Mire jó a függöny?

A függönyök hangulatteremtő hatásuk mellett funkcionális feladatokat is ellátnak, mint pl. az árnyékolás, a fény beáramlásának szabályozása, a hő és hangszigetelés vagy a térelválasztás.

Árnyékolásra a rolófüggönyök, a szalagfüggönyök vagy a sötétítő (másod-) függönyök alkalmasak.

Árnyékoló szerepük mellett esztétikai és díszítő elemként is szolgálnak a táblafüggönyök, vagy vitrázsfüggönyök. A karnisdrapériákat kizárólag dekorációs céllal tudod alkalmazni.

Kimondottan a betekintés elleni védelemre hivatottak az úgynevezett sztór függönyök.

Az egyes függönytípusok más és más mozgatási mechanizmus alapján teljesítik be feladatukat.

A függönyrolók átmenetet képeznek a göngyölíthető vászonrolók és a függönyök között. Formájuk síklapos. Hurkok vagy karikák segítségével egy zsinóron mozgathatod a textilt, ami így vízszintes helyzetű redőkbe rendeződik. Ahhoz, hogy szép, sík lapokat kapj, keresztpálcákat kell  alkalmaznod, ami készülhet nádból, fából vagy fémből is.

Legismertebb formái: római roló (amit ha leengedünk, szépen az ablak elé terül, nem ráncosodik, nem redőzik.), bécsi roló (laza redőzésű, cakkos szélei vannak, a felső szegély dúsan berakott vagy behúzott) és füzéres roló (a bécsihez hasonló, de leengedett állapotában is megmarad a vízszintes fodrozódás).

A szalagfüggönyök impregnált, szintetikus textil szalagokból állnak. Ezek a függőleges lamellák egy zsinórra vannak felfűzve, és együtt mozognak. Nyitott állapotban a lamellák egymástól egyenlő távolságban, az ablak síkjára merőleges helyzetbe sorolódnak. Ha árnyékolni akarsz, ezeket a lamellákat el kell forgatnod az ablakkal párhuzamosan.

A szalagfüggönyözés előnye, hogy ferde záródású, tetőtéri és egyéb különleges alakú nyílászárók árnyékolására is alkalmas. Megakadás esetén a lamellák nem szakadnak le, hanem kioldódnak, utána visszahelyezhetők.

A táblafüggönyök, vagy vitrázsok közvetlenül a nyílászáró belső keretére kerülnek. A rögzítést zsinór vagy gyakrabban a vitrázs rúd végzi. A függönyt felerősítheted a vitrázsrúdra szalaggal, ez a bokrétakötés, vagy behúzással, ez a korcolás.

A karnisdrapériák sokszor azért készülnek, hogy a karnisokat takarják. Ezeket nem lehet elhúzni vagy bármi más módon mozgatni. Kizárólag díszítő funkciót töltenek be. Alkalmazhatod a sztórfüggöny vagy a sötétítő függöny kiegészítéseként is.Kapcsolódó cikkek

Hálószoba

Hálószoba

Praktikus helykihasználás a hálószobában is. Lehetséges!
Kanapé irodába

Kanapé irodába

Praktikus bútordarab, akár az irodába is!
Hogyan rendezzem be?

Hogyan rendezzem be?

Az egész lakás berendezése egy helyen. Kattints és olvasd el!
Design kanapé tudnivalók

Design kanapé tudnivalók

Ha a nem mindennapi stílust kedveled!