Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Milyen stílus illik hozzám?

Lakásvásárlás után, átalakítás előtt, az egyik legnagyobb feladat, kitalálni otthonunk berendezését. Ez általában nem csak abból áll, hogy lemázoljuk a falakat, leburkoljuk a padlót, felszerelünk egy lámpát és beteszünk néhány bútort. Ilyenkor jó előre elkezdjük bújni a lakberendezési újságokat, kivagdossuk a képeket, rajzolgatunk, álmodozgatunk. Ahhoz, hogy otthonunk valóban megtestesítse a sweet home (édes otthon) életérzést, alaposan át kell gondolnunk, hogy miként is fog kinézni a végeredmény, hiszen időnk nem kevés részét töltjük majd itt és nem azért újítunk fel, hogy megbánjuk. Ehhez adok némi segítséget...

Első körben tekintsd meg a mai stílusirányzatokat, amikkel találkozhatsz a piacon:

A technika kihangsúlyozása. Ez a stílus a műszaki eszközöket emeli ki. Bútorainkban kevés a high-tech elem, mivel ettől nem nő meg a komfort érzetünk. Azonban könnyedén belevihetünk némi hájteket a lakás berendezésébe néhány fém és üveg kiegészítővel, amelyek akár futurisztikus vagy egy komfortos űrhajós megjelenést is kölcsönözhetnek otthonunknak. Néha elég egy jól megválasztott tévé és hozzáillő TV-állvány, de extrém formájú, világítású világítótestekkel is próbálkozhatunk.

Minél kevesebb, annál jobb

Mostanában nagyon sokat hallani a minimál design-ról. Jellemzői a letisztult formák, szögletes vonalvezetés, nagy tér, minta nélküli szövetek és rengeteg fény, vagyis a plafontól a padlóig érő ablakok. A bútorok, ülőgarnitúrák szintén szögletesek, általában széles ülőfelülettel, alacsony háttámlával, egyszerű díszpárnákkal készülnek. Kissé olyan, mintha szélesvásznú tévén keresztül szemlélnénk a lakásunkat. Hatalmas nagy előnye, hogy a kevés és egyszerű bútor és berendezési tárgy miatt egyszerűbb a takarítás, látványosabbak a terek, nagyobbnak hat a tér. Hátránya (bár ez csak a személyes véleményem), hogy nem adja meg azt a kellemes, meleg és otthonos légkört, amit egy színes, kissé kesze-kusza berendezés adhat. Igaz, ha elhelyezkedünk, általában nagyon kényelmes helyünk lesz és hamarosan megszeretjük, de sokan idegenkednek tőle. Azonban mostanában, főleg a fiatalok és az üzletemberek körében nálunk is hódít, egyre nagyobb teret nyerve.

Modern

Na, talán ez az egyik legtöbbet emlegetett stílusirányzat mostanság. Fontos szempont a funkció és az időtállóság, de szerepet játszanak a különleges, érdekes anyagok is. A bútorok kiválasztásánál fontos, hogy ne a rengeteg forma és szín keveredjen és hogy kissé a jövőbe mutató irányzatokat képviseljenek. Ülőgarnitúrák, sarokülőgarnitúrák, kanapék esetében az egyszínű szövetek és a bőr, vagy textilbőr (a valódi bőrt ledarálják, szövet hordozóanyagra viszik fel és megfestik – tulajdonságait tekintve megegyezik a valódi bőrével, eltekintve attól az aprócska hiányosságtól, hogy nem érezzük a bőr kellemes illatát) anyagok a jellemzőek. Ha ilyen stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat, gondolkodjunk egy űrhajós fejével. Bármit, amit beteszünk a lakásba, ki kell használnunk. Legyen sok-sok funkció, egyszerű, de látványos megjelenésű és nem utolsó sorban egymással harmonizáló.

Rusztikus, népies, romantikus stílus

Igencsak jellemző volt ez a stílus hazánk otthonainak berendezésére úgy egy-két évtizede. Akkoriban mindenki a „koloniál” bútorokat kereste. A stílus maga nem teljesen ezt képviseli. Jellemzői a kézzel készített, festett, durván megmunkált felületek, természetes anyagok, tömör fa használata. Vidéken, kisebb falucskákban találkozhatunk egy-egy eldugott kis parasztházzal, ahol nagyon jó példákat láthatunk eme stílus igényes alkalmazására. Tömör fa ágykeretek, étkezők, konyhabútorok, durván bevakolt falak (itt-ott kihagyva a csupasz terméskövet), favázas garnitúrák, népies motívummal díszített szövetek, kovácsoltvas kiegészítők, kézzel fonott kosarak, stb. Mostanában kevesebb ilyen bútorral találkozhatunk, de a stílus könnyedén megvalósítható egy-egy jól megválasztott szövet, vagy kiegészítő vásárlásával.

Irány dél! A mediterrán hangulat

Ki ne érezné jól magát egy kellemes meleg tengerparton, a hűsítő tengerben, ami gyönyörű színekben pompázik a víz alatti élővilágával, a forró homok simogatását és az állandóan simogató tengerparti szellőt. Ahhoz, hogy ezt az érzést beköltöztessük otthonunkba, bátran egymás mellé helyezhetünk régit és újat, modern és antik darabokat is. Meleg színekre festett falak, hívogatóan kényelmes ülő-, és fekvőbútorok, rengeteg színes folt és zeg-zug. Kisebb lakásokban is könnyedén elérhetjük, hogy megjelenjen eme stílus, csak használjuk bátran az ecsetet, vegyünk néhány szép szőnyeget, helyezzünk el színes kiegészítőket, mint például folyami kavicsokat, ódon hajóládát, stb. Bútorainkat meleg színekben válasszuk ki, ha ez nem megy, manapság olcsón hozzá lehet jutni öntapadós színes papírokhoz, amiknek felülete lehet fényes vagy matt, nyugodtan kombinálhatjuk a színeket és szöveteket is, csak egy a fontos: vidám és barátságos hangulatot árasszanak.

Keverjük meg az egészet!

Ha most költöztök be, vagy átalakítjátok meglévő otthonotokat, erősen befolyásoló tényező lehet pénztárcánk vastagsága. Az fent felhozott stílusok kombinálásával nagyszerű otthonná varázsolhatjátok lakásotokat. Ha nem tudtok dönteni egyik stílus mellet sem, használjatok mindegyikből egy kicsit. Egyetlen fontos dolog van csak: érezzétek jól magatokat, legyen kényelmes és képviselje a személyiségeteket. Csináljatok különböző sarkokat, vagy helységeket! Legyen csak egy mediterrán kuckó a sarokban, vagy modern a konyha, fő a kényelem! Válasszatok egy modern, design kanapét, hozzáillő dohányzóasztallal egy két fonott kosárral, fessétek kellemes meleg színűre a falakat, dobjatok fel egy szellős, szélben játszó függönyt, a padlóra kerülhet némi terrakotta burkolat és máris kész a mediterrán fíling!

Fantasztikus érzés egy kényelmes otthonba belépni! Kialakítása tükrözi a személyiségedet, biztosítja a pihenést, színhelyéül szolgál a családi életnek. Miként rendezd be? Csak kövesd a megérzésed...

Persze a felhozott stílusokkal nincs vége. Ez csak 1-2 a sokból, de mostanában velük találkozhatsz inkább.Kapcsolódó cikkek

Vákuummatrac tudnivalók

Vákuummatrac tudnivalók

Kényelem, mely könnyedén szállítható!
Íróasztalok fenyőből

Íróasztalok fenyőből

Fenyő minden mennyiségben, a dolgozószobába és irodába is!
Miért fontosak a színek?

Miért fontosak a színek?

A színek és hatásaik. Kattints és olvass bővebben!
Mi a kanapékiválasztás 3 legfontosabb kritériuma?

Mi a kanapékiválasztás 3 legfontosabb kritériuma?

Amit mindig szem előtt kell tartani. Kattints és olvasd el!