Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Hogyan rendezzem be?

Nappali bútor, nappali szekrénysor

A közösségi élet helyszíne a nappali, ami a általában a lakás legnagyobb helyisége. Sok funkcióval bír: itt beszélgetünk barátainkkal, nézünk TV-t a családdal, zenét hallgatva relaxálunk, könyvet olvasunk, dolgozunk, tanulunk vagy játszunk csemetéinkkel, ha kinn esik az eső. Ha a lakás nem rendelkezik vendégszobával, akkor a megfelelő ülőgarnitúra kiválasztásával tökéletes vendégszobát szolgáltathatunk! A berendezéskor figyelj rá, hogy mire használnátok a nappalit, és aszerint rendezd be. Ne csak funkciójában nézd, hanem vedd figyelembe gyermeked/id korát, háziállataid rossz szokását, így a problémákat is könnyen elkerülheted. Érdemes, jól bevált dolog, ha tevékenységi köröket a bútoraiddal elválasztod. A könyvespolcok egy helyen, utána a gyermekek játékainak tárolására választott elem stb. Ha van terasz használjuk ki a lehetőségeket. Nagyobbíthatja a teret, úgymond folytathatja a nappalit. Tartsuk szem előtt, hogy a nappali erénye a tágasság, levegősség.

Előszoba bútor

Lakásunk bemutatkozása az előszoba. Ide lép be minden kedves barát, családtag, új ismerős, innen vezetjük őket tovább lakásunk egyéb területeire. Az első benyomás tudat alatt is meghatározza viszonyulásunkat. Gyerekkorunkból mindannyian emlékszünk egyes ismerősök lakásainak jellegzetes szagára, levegőjére, amit már a belépés izgalmas pillanatában megéreztünk, és sűrítve tartalmazta mindazt az élményt, ami a lakáshoz kötődött. Az előszoba tehát az első benyomások helyszíne, ugyanakkor több olyan funkciója van, amit a bútorozáskor mindenképpen figyelembe kell venni. Először is, az előszoba „öltöző” – itt vetjük le vagy vesszük fel kabátunkat, cipőnket. Elengedhetetlen kellék a tükör, valamint a kellő mennyiségű fény. A szintén alapvető szükségességű fogasokat, cipőtartókat pedig úgy helyezzük el, hogy figyelembe vesszük: az előszoba egyben forgalmas „közlekedő folyosó” is, valamint lakásunk „kapuja”.

Irodabútor

Az ember az irodában is ember. Legyen az otthoni vagy irodai munkahelyi bútorzat, elsődleges feladata a munkavégzés lehetőségének megteremtése. Számos felmérés tanúsága szerint a munkavégzés hatékonyságát jelentősen növeli a megfelelő munkahelyi környezet. A munkaadót így az egyszerű gazdasági racionalitás is vezérli abban, hogy az alkalmazottak számára minél emberszabásúbb irodai környezetet teremtsen. A megfelelően kiválasztott és elhelyezett irodai bútorok gördülékenyebbé teszik az irodai munkafolyamatokat és olyan környezetet teremtenek, ahol az alkalmazottak szívesen jelennek meg. Még csak felmérésekre sem kell hagyatkoznunk: saját tapasztalatunkból is tudjuk, mennyire demotiváló, rosszabb esetben demoralizáló egy rosszul kialakított, zsúfolt vagy éppen depressziós hangulatú irodai környezet. A kellemes színek, a jó megvilágítás, a tágas terek és a megfelelő munkafelület alapfeltételei a jó hangulatú, hatékony munkavégzésnek.

Ifjúsági bútor

Ez az a hely, ahol a gyermek biztonságban érzi magát, a kamasz ábrándozva tölti az idejét vagy éppen a haverokkal „lóg”. Mi lehet fontos gyermekünk számára? A változatosság, alakíthatóság, színesség vagy éppen az egyszerűség. Ez mind attól függ – ahogy nálunk felnőtteknél is – hogy milyen a személyiségünk és ízlésvilágunk. Ezért fontos, hogy olyan bútorok közül választhassunk, ahol az elemek tetszés szerint variálhatók, a színek skáláján mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt, így egyéniségéhez igazíthatja kis birodalmát. Válasszuk szét a kisgyermek és kamasz kategóriákat, hiszen mindkét csoportnak más és más bútorokra van szüksége! A gyermek a lekerekített - ezáltal biztonságos, esetleg meseszerű formákra voksol. Ide tartoznak a nagy fogantyús, kisméretű szekrények, emeletes ágyak, alacsony polcok és komódok, míg a kamasz azon gondolkodik hova tegye a hifit vagy éppen a számítógépet, tehát polcra, szekrénysorra, íróasztalra, formatervezett ágyra van szüksége. Vonjuk be gyermekünket a választásba és hallgassuk meg igényét, hiszen ez lesz az Ő élettere, ahol a nap nagy részét eltölti – játszik, tanul, kikapcsolódik – és nem utolsó sorban itt hajtja álomra a fejét, ezért is olyan fontos, hogy otthonosan érezze magát szobájában.

Konyhabútor

A konyha a családi élet fő színtere. A konyha és az étkező már némileg összekeveredett. A két helyiség sokszor egy, máskor csak jelképes térosztó választja el, de megmaradt az alapfunkció. Arra ugyan nincs egyértelmű recept, hogy a konyhai műveleteket hagyományos eszközökkel, vagy inkább gépekkel végezzük el, az apró trükkök azonban, mint például egy jól tervezett konyhabútor, vagy a kellően karbantartott gépek biztosan sokat lendíthetnek a munkánkon. A konyhabútornak természetesen ennél sokkal nagyobb a jelentősége. El kell nyelnie azt a sok eszközt - evőeszközök, terítékek, edények, tálak, háztartási gépek stb. amelyek a konyhához tartoznak, keretbe foglalják a beépített konyhai berendezéseket és meghatározzák az egész helyiség összképét. Mindezek végett a konyhabútor kiválasztásakor sok szempontot kell mérlegelnünk Fontos a rend és az átláthatóság. A szép és nem túl kényes gépeket, ha van elég szabad helyünk a munkalapon, vagy a nyitott polcokon, tartsuk kézközelben, szem előtt a nagyobb, kevésbé látványos, ritkábban használt tárgyakat viszont nyugodtan rejtsük a bezárt szekrényajtók mögé. Vérbeli színes egyéniségeknek szólnak a dinamikus, fiatalos hangulatú festett konyhabútorok, amelyek közt a ragyogó alapszíneken túl számtalan szín várja a legbátrabbakat. Az egyéniségüket bútorban is megmutatni akarók legtitkosabb álmaikat is valóra válthatják: a korszerű számítógépes színkeverési eljárásnak köszönhetően szinte bármilyen egyéni kérés teljesíthető. A hagyományos értékek és a természetes anyagok hívei a tömörfából készült modelleket választhatják. A nemes alapanyag és a tradicionális elemeket modern vonalakkal ötvöző formavilág együttese hosszú évekre szóló, értékálló konyhabútort eredményez, amely barátságos megjelenésével otthonos hangulatot teremt, kortárs és klasszikus enteriőrökben egyaránt.

Baba bútor

A babaszoba a kismamák álma. A bababútorok kiválasztásánál érdemes a célszerűséget szem előtt tartani, a biztonságot pedig kötelező. A balesetek legnagyobb része elkerülhető, ha a szülők előre gondolnak rá és megszűntetik a veszélyforrást. Ha a babának külön szobája van érdemes olyan bababútorokat választani, amelyek a születéstől akár a kiskamasz korig kiszolgálják a felcseperedő gyermek igényeit. A bababútornak könnyen tisztíthatónak, nedvességállónak kell lennie, festése, lakkozása nem tartalmazhat káros anyagokat, oldószereket. A bababútorok közül nem maradhat ki a rácsos kiságy, melynek jó ha tömör fa az anyaga, a rácsok henger keresztmetszetűek és nagyon stabilak. A bababútorzat alapfelszereltségéhez a pelenkázó szekrény is hozzátartozik, amely jó választás esetén később komóddá alakítható. A megfelelő méretű pelenkázó felületen kívül érdemes figyelembe venni a fiókok - polcok méretét, számát is. A stabilitás ennél a bababútornál is kiemelten fontos szempont. Míg a rácsos kiságy az alvás a pihenés helyszíne, addig a járóka az első lépések, a játék színtere, ezért megfelelően nagy játékteret kell biztosítania. Mivel a játék és ruhatár a babával együtt növekszik, ezért jó ha mielőbb gondoskodunk a bababútorok szekrényekkel és egyéb tároló rendszerekkel történő kiegészítéséről. A kétajtós háromajtós szekrények, valamint a gardrób funkciójú sarokszekrények, tervezésekor figyelembe vették a babák növekedését, ezért általában az akasztórudak magasságát állítani, a polcok számát pedig növelni lehet. Amíg a kicsi nem tud önállóan biztonsággal közlekedni a lépcsőkön, a lépcsőrács felszerelésével ezen veszélyzónát el tudjuk zárni előle. Hasonló funkciót tölt be a leesésgátló a gyermekheverőkre szerelve.

Fürdőszoba bútor

A fürdőszoba a nyugalom szigete. A kettőt összhangba hozni nem egyszerű feladat. Lehet az elképzelés egyszerű egyenes fürdőkád, vagy sarokkád, esetleg egyedi formájú kád, nagyban befolyásolja a döntést, hogy melyik fajtából mekkora méretválaszték áll rendelkezésünkre, milyen fürdőszobabútor harmonizál vele. A fürdőszobabútorok és a kiegészítők a fürdőszoba egész stílusát meghatározzák. Kiválasztásuk nem könnyű, hiszen a kínálat hatalmas, így nehéz megtalálni pontosan azt, amire szükségünk van. A fürdőszoba bútorok csaknem minden gyártó cégnél ugyanazokból a darabokból állnak: mosdó alá tervezett beépített szekrény, polcos bútorok, beépített mosdókagyló, magas fürdőszoba-szekrények, tükrök polccal. A könnyebb tisztíthatóság érdekében sokan választják a függesztett fürdőszoba bútorokat. A mosdópult ugyan nem képezi a standard fürdőszobabútor részét, de néha a mosdószekrény hatásos kiegészítője. Kényelmes tároló helyet jelent, két oldalt rendszerint törölközőtartóval egészítik ki. Hogyha a fürdőszoba területe megengedi, különböző méretű szekrények elhelyezése ajánlott. A keskeny, nem túl mély szekrények rendkívül népszerűek és csaknem minden bútorgyártónál megtalálhatók. A fürdőszoba kialakításakor mindig valamilyen kompromisszumot kell kötnünk: így például komplett fürdőszoba bútorgarnitúrát elhelyezni nem mindig sikerül. Ne csüggedjünk, darabonként is vásárolhatunk fürdőszobabútort, csupán arra kell figyelni, hogy stílus és szín szerint harmonizáljanak egymással.

Hálószoba bútor, franciaágy

A hálószoba csak a miénk. A hálószoba olyan, mint lelkünk legbensőbb zuga: a visszavonulást, a pihenést, az intimitást kell szolgálnia. A hálószobának az abban élőket kell tökéletesen kiszolgálni. Ha jól akarjuk érezni magunkat benne, fontos szerepe van az egyéniségünknek megfelelő színek, dizájn elemek kiválasztásának. Az ágyunk legyen megfelelő méretű, kényelmes. A fekvőhely kiválasztásakor legyünk körültekintők egészségügyi szempontból is: elvégre életünk csaknem egyharmadát itt fogjuk tölteni. A hálószobában van a helye a ruhásszekrénynek, esetleg komódnak, fésülködő asztalkának is. A világítás legyen meghitt. A berendezési tárgyakat úgy válogassuk meg, hogy tökéletesen szolgálják az igényeinket, ugyanakkor hangulatuk lehetővé tegye, hogy egy fárasztó nap után szívesen vonuljunk vissza legbensőbb helyiségünkbe.Kapcsolódó cikkek

Asztalok étkezéshez

Asztalok étkezéshez

Terülj terülj asztalkám!
Szekrények tálaláshoz

Szekrények tálaláshoz

Ha nagy az étkező, elfér egy tálalószekrény is!
Párna, takaró és matracvédő az ágyra

Párna, takaró és matracvédő az ágyra

A kényelmes alváshoz nem mindegy mire hajtjuk álomra a fejünket!
Fix kanapékról és heverőkről

Fix kanapékról és heverőkről

A szoba elrendezésétől függően...
Nappali

Nappali

Ahol a legtöbb időt töltjük. Hogyan rendezzük be praktikusan?