Kanapé Trend

Kanapé trend és kanapé vásárlási tanácsok

 

Parketta

Választhatsz, hogy meleg- vagy hidegpadlót, esetleg lágy, tekercses padlóburkolatot helyezel az aljzatra. A melegburkolatok egyik csoportját alkotják a fa alapanyagú burkolatok, úgymint a hajópadló, a svédpadló, a hagyományos keményfa parketta vagy a szalagparketta, és végül a laminált parketta.

Jöjjön a parketta! De laminált vagy igazi?

A hagyományos, csaphornyos parketta keményfa deszkából készül. A kivitelezés két legelterjedtebb módja a vakpadlóra szegezés és a ragasztás. A parketták anyaga általában tölgy, bükk, kőris, szil, gyertyán, juhar, vagy akác.

Kivitelezését bízd szakemberre, mert nem egyszerű feladat, és a hibákat később csak a parketta részleges vagy teljes bontásával tudod csak orvosolni!

A szalagparketta rétegelt, ragasztott szerkezetű, 129 vagy 137 mm széles, 15 mm vastag és 220 cm hosszú. A színlapja gyárilag csiszolt és lakkozott. Ezt a parkettát meglévő hidegpadló, vagy PVC, linóleum, esetleg szőnyegpadló burkolatra is lefektetheted. A hidegburkolatra zárórétegként műanyag fóliát kell tenned, majd ezt kövesse valamilyen akusztikai alátét.

A korszerű burkolatok közé tartozik az úgynevezett HDF alapú laminált parketta. Ez egy szendvicsszerkezetű, alapvetően négy rétegből álló nagy nyomással összesajtolt panel, amelynek vastagsága 6-12 mm. A dekorréteget fototechnikai eljárással viszik fel a felületre, amelyre egy nagy kopásállóságú gyanta réteg kerül. A résmentes illesztés miatt a vizet és a port nem engedi át, így az allergiát okozó anyagok nem rakodnak a résekbe.

Padlófűtéses helyiségekben is alkalmazható, de ilyenkor „iszappapír” alátétet kell alkalmazni a habfólia helyett. Ha saját magad, házilag szeretnél padlót burkolni, akkor a laminált lapokkal könnyen megteheted.

Milyen fa alapanyagú burkolatot válassz a padlófűtés fölé?

Mivel a fa nagyon jó hőszigetelő, ezért a padlófűtéssel ellátott helyiségekbe csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát válassz. Minden esetben kérd ki a gyártó véleményét a választott burkolatról!

A parafa burkolat a paratölgy kérgéből nyert, különböző szemcsenagyságú, ragasztóval kevert darálékból, préseléssel készül. Nem elhanyagolható, hogy ehhez a burkolathoz egyetlen fát sem kell kivágni, hiszen az alapanyagot kéreg lehántásával nyerik.

A parafa sajátos, méh-sejt szerkezete miatt kopásálló, és rugalmas. A ránehezedő súly alatt benyomódik, de a terhelés megszűnése után visszaáll eredeti állapotába. Megfelelő felületkezelés után vizes helyiségekben is bátran alkalmazhatod. A méh-sejtek apró légpárnaként működnek, ezért jó hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.

Bambusz parkettát azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges dolgokat maguk körül. A bambuszból készült parketta rendkívül kemény, a víz és a pára nem tesz benne kárt. Padlófűtés fölé is kiválóan alkalmas. Fontos szempont a bambusz kora, hiszen ha fiatal növényből készül a parketta, akkor hajlamos a vetemedésre.Kapcsolódó cikkek

Miért fontosak a színek?

Miért fontosak a színek?

A színek és hatásaik. Kattints és olvass bővebben!
Válasszunk tökéletes fotelt!

Válasszunk tökéletes fotelt!

Kényelmes, pihentető lazítás...
Kanapé irodába

Kanapé irodába

Praktikus bútordarab, akár az irodába is!
Megbántad, hogy megvetted?

Megbántad, hogy megvetted?

Mindenkivel előfordult már, de hogy többször ne történjen meg, olvasd el az alábbi cikket!
Gyermek forgószékekről

Gyermek forgószékekről

Hogy kényelmesen teljen a tanulás is!